Tanker om din værdi

Din hund vil altid søge forstærkning, der hvor den oplever følelsen af at blive forstærket – følelsen af, at ”få noget feedback”…

Hvis din hund henter størstedelen af sine belønninger i livet, gennem fx leg med andre hunde, jagt af havens fugle, ved naboens klap og kæl, fremmede I møder på gåture – eller ved at løbe efter husets kat, vil den søge disse situationer hver gang den møder dem. Hvis DU vil være vigtig for din hund, skal det afspejles i den tid du bruger sammen med den. Størstedelen af livets belønninger/forstærkninger skal komme fra dig, også – og måske især – når de andre er indenfor rækkevidde. Tænk over det.

Hvor stor en andel af din hunds   ”lagkage”, får den igennem dig?

… og hvor stor en andel kommer allemulige andre steder fra?

Det er vigtigt at have bevidsthed om, og engagementi hvordan du er sammen med din hund, MEN de fleste overser én – helt essentiel- faktor; nemlig at du kan hoppe og danse alt det du vil og stadig være”mindre vigtig end det der frister”, hvis hunden til stadighedoplever at det den (i givne situation) allerhelst vil, er tilgængeligt.

Er din hund fx. ellevild med at hilse på “altmed en puls” på jeres gåture – og vil du gerne undgå det, så er det altsåen nødvendighed at du tager styring på hvad den får ud af at søge andres puls :O
Du bliver nødt til at mindske oplevelsen af – ellermuligheden for, at blive forstærket alle mulige andre steder end hos dig -eller som minimum opsætte situationerne så din hund får oplevelsen af, at duALTID står med nøglen til det den allerhelst vil i situationen.

AK! Det handler altså OGSÅ om at kontrollere hundensmiljø og omgivelser – at være ok med sætte rammer for at din hundehvalp hellerevil lege med dig end hilse på de forbipasserende, måske sige “nejtak” eller “vent lige et øjeblik med at bukke dig ned, jeg vil gerneat han lige søger mig først” – og ikke kun om at have stegtlevergodbidderne i mest muligt smør… Uanset hvor meget du hopper og danser,kaster med pølser, legetøj og rosende ord, vil hunden stadig søge desituationer den oplever at blive mest forstærket i. Og hvis dét den oplever detstørste rush med på jeres gåture, er forbundet til fx andre mennesker – så fårdu en hund der vil søge andre mennesker når de er tilgængelige. Og det er ok,hvis du synes at det er ok – men gør du ikke, så må du begynde at tænke ilagkagestykker og deres indbyrdes størrelsesforhold….

Så måske skulle spørgsmålet hellere lyde; Hvor stor endel af hundelivets lagkage står du for – i forhold til alle de andre fede tingdin hunds hundeliv byder på? Skal du “up’e dit game” i noglesituationer – og/eller i virkeligheden nedtone/neutralisere værdien af andrefaktorer?