Tanker om at sætte hvalpe i verden

Skal Bella være mor? Eller ”Om at modtage trusler fra en såkaldt opdrætter med et jernrør”.

Jeg vil bede dig læse med så langt du orker. Det her er vigtigt for alle, og jeg synes vi – alle sammen – har et fælles ansvar for, at informere så mange som muligt.
I kølvandet af de mange “åben ild-forbud”, kan jeg endelig puste til en undertrykt ild. En ild du måske ikke vil synes om, fordi den meget sandsynligt også involverer dig.
En ild der indbefatter alle de, der ukritisk sætter hundehvalpe i verden, de der ukritisk videreformidler og/eller sælger hvalpe og alle de, der bare burde lade være. Du kender nok én der gør det eller har gjort det. Måske er det endda din søster, din gode ven eller din nabo. Min tro er, at en stor del af disse mennesker umuligt kan være bekendt med konsekvenserne af deres handlinger – og jeg håber derfor, at du vil hjælpe mig med at informere dem, på kærligste vis.
Ikke for min skyld, men for alle de andre naboer, der køber hund i den bedste tro og risikerer først at lugte lorten når de står i den til knæene.
En lille del fra ovennævnte kategori ved godt, at det ikke er smart det de laver. Og er ligeglade med konsekvenserne, så længe det ikke går ud over dem selv. Du har hørt om dem i medierne; personligt har jeg en mindre hyggelig oplevelse med en klaphat fra Farsø frisk i erindringen (deraf overskriften). Hvordan han og ”hans slags” – undskyld den grove generalisering – kan sove om natten, er mig fuldstændig uforståeligt. De kommer næppe til at ændre på deres adfærd; så denne appel er ikke til dem, men til alle jer, der ”lige laver et kuld hvalpe – eller 2” uden måske helt at have tænkt til ende, hvor stort et ansvar I dermed påtager jer.
Teksten her er til dig, der ukritisk vælger at lade din hanhund parre naboens tæve eller din tæve blive mor til en flok rollinger uden at vide noget om hendes bagland og helse. Til dig der – bevidst eller ikke – bygger videre på en genpulje du ikke helt har styr på hvad indeholder. Til dig der sætter hvalpe i verden uden at sætte dig ind i hvordan du kan gøre dit allerbedste for, at de bliver fysisk og psykisk sunde og stabile – og i særdeleshed også til dig der sender hundehvalpe ud til HVEMSOMHELST uden at påtage dig det ansvar der hænger sammen med at sætte levende væsner i verden. Det er til dig der leger ekspert på området og med (åbenbart den selvfølgelige autoritet der følger med at have en hund der har fået hvalpe) rådgiver dine hvalpekøbere klaskhamrende forkert – og til dig der sælger blandingshunde under bevidste (host*designer*host) labels. Lille Baby Vuf bliver altså IKKE fifty-fifty af Mor Vuf og Far Vuf, eller 100 % som Far Vuf, fordi han er lige så rolig som han er, lige nu 7 uger gammel! Det er kun Lady & Vagabonden der slipper afsted med den slags.

Kære jer. I kan altså ikke være det bekendt. I spiller russisk roulette med hundenes – og andre folks fremtid og jeg vil bede jer om at tage lidt flere faktorer med i jeres overvejelser.
En hunhund har ikke ”behov for” eller ”er bedst tjent med” at få hvalpe mindst en gang i sit liv. En intakt hanhund har ikke brug for at fuldbyrde samlejer (eller hva’ sivan du forestiller dig) for at have et værdigt liv. Fandeme ikke. Og overvejer du at sætte hvalpe i verden fordi det kunne være hyggeligt eller sjovt – eller fordi I bare ikke kan forestille jer en tilværelse uden et afkom fra Møffe, vil min varmeste anbefaling stadig lyde; Forestil jer den tilværelse alligevel – drop det!
Tag et kig på en hvilken som helst ”hundehvalpe til salg”- side og tæl efter hvor mange hvalpe der allerede er, bare i din del af vores lille land. Tjek så hvor mange under ét år der kan findes i kategorien ”søger nyt hjem” – og mærk så lige efter om det at sætte flere hvalpe i verden, ikke det er en oplevelse du kan undvære?! Jeg tror det faktisk.
Hvis du ikke kan leve uden oplevelsen, så gør som minimum et forsøg på at tage det alvorligt; hav styr på din hunds ophav, den mentale og fysiske sundhed, tag stilling til etik og genetik og sæt dig ind i hvad det vil sige at klæde hundehvalpe på i de 2+ måneder de lever hos dig, så du kan være bekendt at overlade ansvaret for dem til andre på sigt. Vær kritisk og grundig i din undersøgelse af dine hvalpes potentielt kommende ejere og tag dit ansvar DRØNalvorligt. Dyrk det, som galdt det dit liv – andet kan du faktisk ikke tillade dig.

Jeg ved godt at vi ikke kan – eller skal – kontrollere alt, at helse og adfærdsproblematikker også opstår hos hunde fra ”gode opdrættere” og raske, rare og døøøgtige forældredyr, MEN man skal altså efterhånden have ret tykke skyklapper på, hvis man skal undgå at opdage den stigende mængde af vanrøgtssager, uansvarlige omplaceringer, syge hunde og hunde der bare har det svært med at være til. Båtnakkerne der producerer de her hunde – og her reder jeg altså hele baduljen over en fed kam – BÅDE de, der bevidst avler – og de, der ”bare må have et kuld på deres søde familiehund”. Det er jer der svinger taktstokken i den skæve udvikling, både når det kommer til de skrøbelige genpuljer der – trods folks velvilje, gode hjerter og uanede mængder ressourcer, aldrig bliver gearet til den tilværelse de forventes at skulle trives i, men også til alt det andet rod.
Stop med det. Alt sammen. Alle sammen.

Nå. Så. Altså. Det var egentlig bare det jeg ville sige. Lad os lige hjælpes ad med at gøre Danmark et lidt federe sted på den front. Hvalpeproduktionsfronten. Det er sgisme ikke kun hvalpefabrikkerne der er problemet; det er den sløsede tilgang til det at sætte hunde i verden, der bør strammes op på.
#withlove #oglidttrætmine #gotirsdag!